Wanneer neem je best ellaOne®?

Heb je onbeschermde seks gehad? Was er een probleem met je gewone anticonceptie? Geen paniek. ellaOne®, een doeltreffende morning-afterpil, kan je helpen om een zwangerschap te voorkomen als je ze zo snel mogelijk inneemt.

Als je vragen hebt over ellaOne® dan vind je via deze website de meeste antwoorden. Vraag je je af of ellaOne® geschikt is voor jou of hoeveel keer je deze morning-afterpil kan nemen, of zit je met andere vragen? Lees dan verder voor antwoorden op de meest gestelde vragen.

Wat is het beste moment om ellaOne® morning-afterpil in te nemen?

Als je onbeschermde seks hebt gehad, als het condoom is gescheurd of als je vergeten bent om je anticonceptiepil in te nemen, heb je minder risico op een ongeplande zwangerschap door ellaOne® te nemen. ellaOne® is het doeltreffendst als je het zo snel mogelijk neemt – bij voorkeur binnen 24 uur – maar het kan doeltreffend zijn bij een inname tot vijf dagen (120 uur) na de onbeschermde seks.

Hoe neem je ellaOne®-morning-afterpil in?

ellaOne® is een geneesmiddel dat bestaat uit één oraal in te nemen anticonceptiepil die je op eender welk moment van de dag met wat water doorslikt. Als je moet braken binnen de drie uur nadat je ellaOne® hebt ingenomen, kun je best een nieuwe pil innemen.

Wanneer mag ik ellaOne®-morning-afterpil niet innemen?

In deze gevallen mag je ellaOne® niet innemen:

  • Je bent al zwanger.
    ellaOne® is niet geschikt voor vrouwen die al zwanger zijn of denken dat ze mogelijk zwanger zijn. Deze morning-afterpil stelt de eisprong uit om bevruchting te voorkomen: ze veroorzaakt geen abortus. Als je je zwangerschap wil beëindigen, heeft het geen zin om ellaOne® in te nemen.
    Als je denkt dat je misschien zwanger bent, moet je een zwangerschapstest doen. Als die positief is, maak dan een afspraak bij je huisarts of een centrum voor algemeen welzijnswerk om je opties te bespreken.

  • Je bent allergisch voor ulipristalacetaat of een ander bestanddeel van ellaOne®.
    Je mag ellaOne® niet nemen als je allergisch bent voor een van de stoffen die in de bijsluiter worden vermeld. Als je niet zeker weet of ellaOne® geschikt is voor jou, bespreek dan je opties met je apotheker.

Als je je in een van de onderstaande situaties bevindt, moet je een apotheker of arts raadplegen:

  • Je krijgt een specifieke medische behandeling en maakt je zorgen over een geneesmiddeleninteractie. Als je je zorgen maakt dat ellaOne® de werking van een andere medische behandeling kan beïnvloeden, raadpleeg dan je arts of apotheker voor advies en lees zorgvuldig de bijsluiter van ellaOne® voor je de tablet inneemt.

    Opgelet: raadpleeg je apotheker voor je ellaOne® gebruikt als je een ernstige vorm van astma hebt die met een oraal glucocorticoïde wordt behandeld.

  • ellaOne® wordt ook niet aangeraden als je een ernstige leveraandoening hebt.

Nuttige informatie voor na je inname van ellaOne®

ellaOne® is een noodanticonceptiemiddel en mag alleen worden gebruikt in geval van nood: je mag het dus niet gebruiken als gewoon anticonceptiemiddel en het zal je niet beschermen tegen onbeschermde seks na de inname.

Weet dat ellaOne® een impact kan hebben op de doeltreffendheid van gewone hormonale anticonceptiemiddelen zoals de anticonceptiepil, de prikpil en het anticonceptiestaafje.

Weet dat geen enkel anticonceptiemiddel 100 % doeltreffend is en een noodanticonceptiepil zeker ook niet. De doeltreffendheid van een morning-afterpil is afhankelijk van het moment van je eisprong en de tijd tussen de onbeschermde seks en de inname van de noodanticonceptie. Uit studies blijkt dat ellaOne®, zelfs wanneer het onmiddellijk voor de ovulatie wordt ingenomen, in staat is de eisprong in 78,6 %1 van de gevallen gedurende ten minste 5 dagen uit te stellen.2

ellaOne® kan ervoor zorgen dat je je menstruatie iets vroeger of iets later krijgt, maar als je meer dan zeven dagen over tijd bent, raden we aan om een zwangerschapstest te doen.

1p<0.005 vs. levonorgestrel vs. placebo
2smpc ellaOne®